CARA MENGEKALKAN KESIHATAN

Assalamualaikum & salam sejahtera kakak, abang adik sekalian.

Selamat Petang!

Abang akak adik sekalian kalau nak harapkan muka cantik handsome tapi tak sihat pun tak guna kan? Jadi untuk topik hari ni kak sal nak kongsikan bagaimana cara mengekalkan tahap kesihatan yang seimbang.

Terdapat beberapa panduan untuk mengekalkan kesihatan yang boleh diamalkan.

 

Continue Reading

Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. Untuk entry kali ni, kak sal akan bercerita dan berkongsi tips untuk menghilangkan parut jerawat secara semulajadi.

Sudah menjadi fitrah alam semua manusia mahu kulit cantik flawless gitu kan tapi tak semua kita beruntung untuk dapat kulit sihat dan cantik tanpa menggunakan apa apa produk sekalipun. Bukan tipu tapi memang wujud orang yang dkurniakan kulit cantik sebab kak sal mempunyai kawan yang begitu. Bila dtanya, dia cuma basuh muka dengan air je tanpa pencuci muka dll. Untunglh kan hihi.

So, untuk mengelakkan parut jerawat maju berkembang kat atas muka kita ni, kita kena lah mengenali dulu apa itu parut. Haaa, ni kak sal nak bagi tahu, parut ni dia takkan muncul macam tu je tau kat muka,  parut adalah area dari jaringan fibrosis yang menggantikan kulit yang luka setelah cedera. Bekas luka adalah hasil dari proses biologis dari perbaikan luka pada kulit dan tubuh. Bagi mana2 yang muka breakout tu jangan lah tangan gatal nak picit atau pegang kerana akan meninggalkan parut dan bekas berlubang sebab kulit muka kita ni sensitif dan tangan pulak mempunyai bakteria halus yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Mari kak sal kongsi beberapa petua hilangkan bekas jerawat yang boleh dibuat sendiri dekat rumah. Yang penting, bahannya semulajadi boleh didapati di mana2 dan bebas dari bahan kimia.

1. ALOE VERA

Aloe vera adalah sumber vitamin yang amat bagus untuk melembapkan kulit serta memperbaiki strukturnya.

Selain itu, aloe vera tidak mengandungi bahan alergenik yang mampu memudaratkan kulit. Jadi, tak perlu risau menggunakannya kerana ia tidak mendatangkan kesan sampingan.Gunakan gel dan sapukan pada bekas jerawat selama 30 minit sebelum dibilas.

2. SODA PENAIK

Baking soda atau soda penaik ini terkenal dengan bahan 1001 kegunaan, termasuklah untuk menghilangkan parut jerawat.Ia mengandungi kristal sodium berkarbonat yang dapat memudarkan parut serta memperbaharui kulit menjadikannya lebih muda remaja.

Caranya, campurkan 2-3 sudu teh soda penaik dengan air suam. Sapukan pes ini pada bahagian berjerawat selama beberapa minit sebelum dibilas.

3. TIMUN

Selalu nampak orang gunakan timun untuk hilangkan keletihan atau eyebag pada mata saja kan?

Tapi, sebenarnya timun turut kaya dengan khasiat vitamin A, vitamin C, dan magnesium. Kombinasi ini sangat sesuai untuk melembapkan dan berkesan menghilangkan kesan jerawat yang hitam, berlubang, atau timbul pada permukaan kulit.

4. MADU ASLI

Madu asli adalah satu lagi pelembap semulajadi pelbagai guna dan penawar kepada bermacam-macam masalah.

Seeloknya, dapatkan madu asli yang organik dan sapukan pada bekas jerawat. Biarkan sehingga kering dan meresap ke dalam kulit.

Untuk menambah keberkesanan, tambahkan 1 sudu teh serbuk kayu manis bagi setiap 2 sudu besar madu tersebut.

5. MINYAK ZAITUN

Minyak zaitun adalah bahan mesra-kulit yang memiliki pelbagai khasiat vitamin A, D, E, C, B1, B2, zat besi, dan antioksidan.Ia juga bersifat anti-radang yang berkesan merawat jerawat dan memperbaharui kulit akibat bekas jerawat.

Sapukan minyak zaitun dan urutkan pada bahagian berjerawat dengan perlahan. Kemudian, ambil tuala bersih dan rendamkan pada air suam. Perah dan tutupkan bahagian wajah supaya stimnya meresap ke dalam kulit. Biarkan selama 1-2 minit sebelum membilasnya.

6. TOMATO

Kisar atau lenyekkan tomato merah untuk dijadikan pes. Sapukan pes ini pada wajah selama 15-20 minit. Bilaskan hingga bersih.

Selain tomato, anda juga boleh menggunakan avokado untuk kesan yang tidak kurang hebatnya.

7. CUKA EPAL

Campurkan 1 bahagian cuka epal dengan 1 bahagian air suam

Gunakan kapas dan rendamkan pada campuran tersebut. Kemudian, tekankan pada bahagian berjerawat. Biarkan selama 5-10 minit. Bilaskan dan anda akan merasai perbezaannya!

8. VITAMIN C

Vitamin C memang sangat mujarab untuk merawat kulit berjerawat dan bekas jerawat kerana vitamin c mempunyai sumber antioksidan semulajadi. Penggunaan Vitamin C untuk menggantikan tisu yang rosak sekaligus menyembuhkan luka dengan lebih cepat. Luka yang lambat sembuh adalah tanda kekurangan Vitamin C. Vitamin C meningkatkan keanjalan kulit dan mempercepatkan tisu terbentuk bagi penyembuhan yang cepat.

Vitamin C bukan sahaja baik untuk kulit malahan dari rambut hingga hujung kaki, dari luar badan hingga dalam badan.

Kak sal mempunyai solusi yang terbaik untuk mengatasi bekas jerawat.

Bagi sesiapa yang tertanya macam mana nak dapatkan Vitamin C, boleh lah hubungi / whatsapp / sms kak sal di talian 013-8388287

 

Continue Reading

MUDAHNYA LANGSING DENGAN SET SHAKLEE

Selamat pagi warga arjuna juwita sekalian.

Topik kak Salfa ari ni pasal lemak degil. Kak salfa yakin mesti ramai yang merungut pasal lemak dan tak memiliki bentuk badan yang di inginkan. Banyak cara yang dah diusaha tapi tidak berkesan dan sampai menelan kos yang tinggi tapi takpe, sebab akak ada solusi lebih jimat, selamat dan yang paling penting HALAL.

Continue Reading

SET TERLAJAK BAJET CANTIK

Sharing is caring

Syeikhuna Murabbi Dr Khaleel Elyas  pernah sebut , punca masalah rumah tangga adalah hubbu dunia (cinta kepada dunia). Ubatnya adalah redha. Redha kunci kebahagiaan rumah tangga. Sekiranya kita tidak perolehi keinginan kita, kita redha dan anggap itu bukan rezeki kita yang Allah tetapkan bagi kita. Redha di sini bukan bermaksud terima semata-mata, tetapi beserta dengan salamatul qalbi iaitu tenangnya hati.

Assalamualaikum. Morning sunshine…Dah beberapa hari tak jengok blog, ni baru ada masa dan ilham. Dengan line yang tak helok lagi. Ada yang rindu Kak Salfa takkk….

Hari ini Kak Salfa nak cerita kelebihan set terlajak bajet Shaklee. Ada 2 item, tapi hasilnya wow tau. Asalkan konsisten dan percaya. Nak cantik perlu ada usaha. Redha tu redha jugak tapi perlu ada usaha. Lepas tu barulah kita doa dan tawakal.

Continue Reading

SET BAJET CANTIK

Assalamualaikum sahabat Kak Salfa. Baru berkesempatan godek-godek blog nihh. Almaklum la kann still mood raya haji. Meriah sungguh raya haji Kak Salfa tahun ni. Banyak jemputan makan he hee. Alhamdulillah rezeki jangan ditolak musuh jangan dicari…kannn…

Dalam makan-makan kita mesti jaga jugak. Jaga apa tau dakkk…? Jaga kesihatan laa girls. Bila sihat terserlah seri naik ke muka tau. Bab-bab muka ni akak tau semua nak cantik kan girls….

Cantik is very subjektif. Tak semestinya secantik ratu. Bagi akak la kan, mempunyai kulit muka yang sihat pun boleh dikatakan cantik. Nak kulit sihat takkk..? Okay stay tuned.

Produk Shaklee ada SET BAJET CANTIK. Satu set tu ada 3 supplement, yang mana setiap supplement ada keistimewaannya tersendiri. Tersangatlah rugi kalau tak grab satu set untuk diri sendiri. Bukan saje untuk kecantikan luaran malah untuk kecantikan dan kesihatan dalaman.

Seharian bekerja mesti kita letih. Nak ambil makanan yang mempunyai nutrisi lengkap amatlah payah kerana kengkangan masa. Cari rezeki, cari rezeki jugak…tapi reward untuk diri sendiri tu harus ada.

Jom kita lihat gambar di bawah.

Satu set tu ada 3. ESP, Vita-C Plus dan Vita-E COMPLEX.

Continue Reading

SET KURUS SIHAT BAJET

Mesti ramai di antara sahabat Kak Salfa yang tercari-cari supplement yang bertepatan dengan bajet, sekaligus dapat membantu untuk menurunkan berat badan. Kurus saje tak cukup sebenarnya, kita mesti rasa nak sihat jugak kan. Sebab itu pengambilan supplement mesti tepat. Jangan beli supplement yang semberono uols.

Gambar kat bawah tu contoh jer okay… Hampir semua daripada kita idamkan bentuk badan yang ideal. Tak ker betul…betul kannn….

Continue Reading