RAWAT BUASIR DENGAN VIVIX

Entri kali ni mengenai buasir. Bagaimana buasir terjadi…

Buasir terjadi apabila salur darah vena di sekitar dubur mula membengkak dan mengembang. Terdapat dua jenis buasir iaitu buasir luar dan buasir dalam.

 

 

 

Buasir dalam bila ia terbentuk dalam rektum manakala buasir luar bila ia berlaku di luar dubur.

1. Buasir Dalaman

Merupakan salur darah vena yang bengkak di lapisan dalam rektum. Pesakit akan mengadu terdapat pendarahan selepas membuang najis tanpa kesakitan. Ada juga pesakit yang akan terasa seperti unjuran yang terkeluar dari dubur selepas membuang air besar. Unjuran ini mungkin hilang sendiri atau ada juga yang perlu menolak balik unjuran ini ke dalam.

 

2. Buasir Luaran

Merupakan salur darah vena di bahagian bawah kulit luar dari dubur (lihat gambar 1). Pesakit akan mengadu sakit, berdarah, gatal atau bengkak semasa membuang air besar. Kesakitan yang dirasai seseorang itu mungkin berbeza. Ada orang yang mungkin merasa sedikit tidak selesa, tetapi ada juga yang merasa panas atau amat pedih. Sakit yang kuat mungkin berlaku akibat salur darah yang tersumbat oleh darah beku.

 

Mengapa Buasir Terjadi?

Buasir adalah penyakit yang sering berlaku. Ia boleh terjadi kepada mana-mana individu tanpa mengira umur tetapi selalunya dilihat pada orang dewasa 30 tahun ke atas dan wanita mengandung. Ia sering dikaitkan dengan meneran semasa membuang air besar dan keadaan sembelit. Wanita mengandung mungkin mengalami buasir kerana pembesaran janin menyebabkan tekanan ke bahagian dubur dan juga akibat perubahan hormon. Selain itu, orang yang berlebihan berat badan, berdiri dalam jangka waktu yang lama setiap hari atau selalu mengangkat benda berat mungkin menghidapi masalah ini. Kesemua keadaan tersebut menyebabkan penambahan tekanan kepada salur vena di rektum dan dubur dan menyebabkan pembengkakan dan pembesaran.

Dapatkan nasihat dari doktor sekiranya anda mengalami pendarahan semasa atau selepas membuang air besar. Doktor perlu memastikan bahawa pendarahan tersebut berpunca dari buasir dan bukannya dari penyakit serius yang lain seperti kanser usus. Pemeriksaan untuk kanser usus perlu dibuat bagi mereka yang:

  • Berumur 40 tahun ke atas.
  • Mempunyai sejarah perubatan kanser usus atau ahli keluarga/ saudara yang mengalami kanser usus.
  • Mengalami sakit atau ketidakselesaan perut.
  • Mengalami pembuangan najis tidak menentu seperti selalu cirit-birit dan/atau sembelit.
  • Kurang berat badan tanpa sebab tertentu.

 

Faktor yang menyebabkan buasir?

Wanita hamil sering dikaitkan dengan masalah buasir ni. Apa yang berlaku, fisiologi badan ketika hamil di mana rahim yang semakin membesar akan menekan perut dan saluran vena di kawasan dubur. Selain itu, faktor obesiti, sembelit dan sering makan makanan yang pedas juga boleh jadi penyumbang kepada buasir.

 

Betul ke Vivix dapat membantu rawat kecutkan buasir?

Vivix mengandungi resveratrol dan 15 jenis polyphenol. Ini membuatkan kandungan resveratrol dalam vivix 10 kali ganda lebih berkuasa daripada supplement resveratrol semata-mata. Anda boleh cari banyak kajian mengenai resveratrol yang banyak memberi kesan positif kepada kesihatan. Salah satunya ia sangat bagus untuk baikpulih sel. Selain itu, resveratrol juga mempunyai kesan anti-radang.

 

 

 

Jangan tunggu lama-lama sampai anda tak senang duduk. Nak pergi jumpa doktor pun malu nak cerita pasal buasir kan? Jadi cuba ikhtiar dengan Vivix juga.

 

Boleh hubungi Kak Salfa untuk dapatkan Vivix supplement no 1 dunia ni. Atau anda juga boleh buat belian directly daripada website shaklee dengan klik gambar BELI SEKARANG di bawah. Setiap pembelian dengan Kak Sal akan disertakan sekali dengan konsultasi sepenuhnya.

Whatsapp | SMS | CAll : 0138388287

Salfarina Rosali Shaklee ID : 1300188

Page : Vitamin Sihat Cantik

Instagram : @vitamin_sihatcantik

Email : salfarinarosali77@gmail.com

 

COD area: Kuching, Sarawak dan area yang berdekatan.,

Penghantaran ke seluruh negara melalui pos.

Jangan lupa doa kepada Allah & dapatkan nasihat Doktor. Ingat satu perkara, Vivix ni Vitamin, bukan ubat. Walaupun ia terbukti secara saintifik menyihatkan badan, ia tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulih penyakit kritikal.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge