SET KEHAMILAN SIHAT PILIHAN IBU

Salam sejahtera semua pembaca blog Kak Salfa tersayang. Kak Salfa nak share satu persatu tentang pentingnya suplemen semasa merancang dan setelah mengandung. Untuk merancang kehamilan sihat.

 

KENAPA PENTINGNYA SUPLEMEN SEMASA MERANCANG DAN SEDANG MENGANDUNG?

Akak faham sangat, semasa mengandung terutama sekali pada trimester awal kandungan, itulah episod paling mencabar dalam hidup. Kalau ibu berpengalaman pun rasakan mencabar apalagi buat ibu yang pertama kali. Dah tentu tak biasa, semuanya akan rasa serba tak kena sahaja kan?

Fasa kritikal mengandung sebabkan hormon badan ibu berubah dan kebanyakkan ibu akan melalui simptom-simptom kehamilan seperti :

  • cepat letih
  • mudah marah / mood tak menentu
  • mengantuk
  • pening / sakit kepala
  • loya
  • muntah
  • tiada selera makan / terlalu berselera makan
  • malas
  • alahan
  • demam dan seram sejuk

Oleh kerana hormon dan badan mengalami pelbagai perubahan, maka ibu perlukan nutrisi lengkap untuk mengantikan lompong nutrisi.

Syarat utama agar badan ibu kekal sihat dan ceria walaupun diri letih dan mabuk teruk akibat alahan adalah :

  • rehat yang cukup
  • nutrisi yang lengkap
  • sokongan suami & keluarga

Semua ibu nakkan bayi yang lahir sihat dan badan ibu kekal cergas dan ceria. Kak Salfa doakan moga kandungan ibu semua diberkati dan diberikan kesihatan yang kekal sihat. In Syaa Allah.

APAKAH MASALAH KESIHATAN YANG BAKAL IBU & BAYI HADAPI JIKA KEKURANGAN NUTRISI SEMASA MENGANDUNG?

Mesti ibu-ibu ada macam-macam soalan nak terlintas difikiran. Ada yang runsing asyik muntah sahaja, asal makan je keluar semula. Tak kurang juga yang keletihan tak tentu masa. Dah tentulah banyak nutisri yang hilang dari badan kita kan.

Ibu tahu tak, nutrisi yang lengkap meningkatkan peluang untuk hamil dan membina asas yang sihat untuk ibu dan bayi semasa mengandung.

 

APA YANG ISTIMEWANYA SET MENGANDUNG / HAMIL SHAKLEE?

Set Mengandung / Hamil Shaklee lengkap semua nutrisi dan pastinya menyokong kehamilan yang sihat. Untuk memastikan kandungan sihat dan sepanjang 9 bulan maka ibu perlukan zat yang cukup.

Ibu tahu tak, banyak masalah akan timbul jika badan tidak mendapat cukup zat sepanjang tempoh kehamilan. Antaranya :

  • Kekurangan zat besi akan menyebabkan ibu menghadapi enemia, iaitu kekurangan sel darah merah yang sangat penting untuk mengangkut oksigen juga sel darah ibu dan bayi.

 

  •  Kekurangan kalsium pula akan menyebabkan ibu sering kejang dan sakit sendi, malah kekurangannya akan menyebabkan tulang dan gigi berisiko menjadi rapuh.

 

  • Kekurangan vitamin C akan  menyebabkan masalah scurvy dan jangkitan kuman termasuk luka lambat sembuh. “

 

  • Pengambilan suplemen yang tepat mengurangkan risiko kecacatan bayi ketika hamil, mengelakkan kelahiran pra-matang dan kurang berat badan ketika dilahirkan.

 

  • Nutirisi lengkap bukan sahaja menyokong perkembangan otak, mata dan jantung bayi malah turut mengurangkan risiko alergi bayi selepas bersalin contohnya ekzema, jaundis dan seumpamanya.

 

APA KATA PAKAR MENGENAI SUPLEMEN SHAKLEE?

KENAPA PERLU AMALKAN SUPLEMEN ?

Pengambilan suplemen sangat penting memandangkan ibu mengandung lebih terdedah kepada pelbagai risiko penyakit dan mudah mendapat jangkitan. Pemakanan harian ibu juga kebanyakkan tidak dilengkapi dengan nutrisi yang secukupnya. Seorang ibu memerlukan semua nutrisi lengkap semasa mengandung termasuklah multivitamin, kalsium, vitamin c, zat besi dan banyak lagi. Jadi apa doktor pakar berkata, Kak Salfa petik dari laman Dr. Hamid Arshat, Dr. Zubaidi dan Saintis Senior Shaklee, Puan Sonhee C. Park (Ph.D).

APA MEREKA KATA?

Tak dinafikan ada ibu yang menganggap pengambilan suplemen sebenarnya tidak penting malah menyangka ia akan menyebabkan anak dilahirkan besar. Tanggapan tersebut adalah salah dan tidak benar sama sekali. Sayang tau kalau tak amal suplemen, sebab ia sangat baik untuk badan kita dan bayi.

Kesemua doktor ini menegaskan pengambilan suplemen dan nutrisi seimbang sangat penting untuk memastikan :

Ibu sihat sepanjang kehamilan (mengurangkan alahan, loya, muntah, jangkitan & masalah kesihatan lain),

Bayi membesar dengan sempurna,

Membantu mengurangkan risiko semasa & selepas bersalin.

Pengambilan supplemen bukan saja penting semasa mengandung tetapi perlu diamal sebelum hamil dan diteruskan selepas bersalin (berpantang dan menyusu) dan sepanjang kehidupan sebagai seorang wanita.

 

Vitamin tidak menyebabkan anak menjadi besar, malah vitamin membantu mencegah kurang darah, memulihkan badan dan memastikan badan kekal sihat sepanjang kehamilan dan selepas bersalin. Pengambilan suplemen membantu mengurangkan jurang nutrisi, mengurangkan alahan dan memastikan ibu kekal sihat dan cergas sepanjang masa. Nutrisi penting semasa hamil memastikan bayi dalam kandungan  sihat dan bijak. Nutrisi lengkap itu mestilah termasuk pengambilan asid folik, kalsium, multivitamin, zat besi, vitamin c, iodin, zink dan omega-3.

KENAPA SET KEHAMILAN SHAKLEE (PRENATAL SHAKLEE) PILIHAN RAMAI IBU ?

Apa yang best dengan Set mengandung / kehamilan Shaklee? Sebab utamanya ia memang set yang lengkap seperti yang disyorkan oleh doktor.

Sebab kedua pula suplemen Shaklee diperbuat daripada bahan semulajadi berkualiti tinggi, NonGMO, diproses ketat dari sebarang bahan kimia larangan, tiada pengawet dan paling utama ianya semulajadi, selamat dan berkesan. Mana nak cari serba lengkap macam ni kalau tidak hanya daripada Shaklee.

Sebab ketiganya pula set ini bukan sekadar dimakan semasa berpantang atau menyusu sahaja, ia boleh dimakan sepanjang masa.

Paling best, setiap botol suplemen shaklee tidak hanya untuk makan 40 hari berpantang, malah ada yang untuk kegunaan sehingga 4 bulan dan 6 bulan lamanya. Memang sangat berbaloi!

Kak Salfa kupaskan satu persatu semua vitamin / suplemen dalam set mengandung / kehamilan shaklee ini ye. Set Mengandung / Kehamilan Shaklee ni ada 6 item kesemuanya, iaitu :

Vitalea Iron Formula (Lengkap 28 multivitamin & multimineral)

B Complex with acid folic

Vita-C Plus (dilengkapi formula perlepasan masa)

Ostematrix (Kalsium, Vitamin D, magnesium & mineral)

ESP – Energizing Soy Protien (sumber protein lengkap, NonGMO)

OmegaGuard (Pati Omega 3 tulen lengkap DHA & EPA)

1. Set Mengandung Shaklee : Sustained Release Vita-C PlusTM

Sustained Release Vita-C Plus

Vitamin C semula jadi untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir kesemua elemen yang membentuk tubuh badan kita.

Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama sebagai antioksida yang baik.

Vitamin C meningkatkan kadar serapan zat besi (iron) yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin (hb) darah yang membawa oksigen dan nutrisi dalam darah.

Vitamin C meningkatkan taraf sistem imunisasi tubuh ibu dan bayi dalam kandungan.

Kajian menunjukkan Vitamin C mengurangkan risiko kehamilan pra-matang sebanyak 2 kali ganda.

Vitamin C  membantu mengurangkan rekahan kulit (stretch mark) dan menjadikan kulit lebih sihat berseri.

Tubuh kita mampu melakukan pelbagai perkara, tetapi ia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C. Oleh itu, kita perlu sentiasa mengambil vitamin C untuk tubuh melalui pemakanan harian dan suplemen.

Keistimewaan Sustained Release Vita-C PlusTM   Shaklee

Sustained Release Vita-C PlusTM adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesanannya.

Amalkan sehari 1 ke 2 biji.

 

2. Set Mengandung Shaklee : OmegaGuardTM

OmegaGuard Shaklee

Membekalkan tujuh asid lemak penting omega-3 bergred farmaseutikal dan dilengkapi dengan proses penyulingan proprietari molekul tiga peringkat.

Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh.

DHA & EPA membentuk 70% otak, mata dan sistem saraf bayi. Hanya salah satu cara bayi anda mendapat khasiat Omega-3 ini iaitu hanya melalui ibu.

OmegaGuard Shaklee membantu mengurangkan risiko bayi menghadapi alergik selepas lahir.

OmegaGuard Shaklee  membantu mengawal paras kolesterol juga mengurangkan risiko tekanan darah tinggi (Preeclamsia) semasa mengandung.

OmegaGuard turut membantu mengurangkan masalah lupa, risiko kanser dan mengurangkan risiko meroyan selepas bersalin.

Kajian kepada ibu hamil yang mengambil jumlah minyak ikan yang berbeza, dan mendapati IQ anak- anak yang dilahirkan juga berbeza apabila mereka berusia 4 tahun. ibu yang ambil lebih banyak minyak ikan, melahirkan anak- anak yang lebih cerdas dan pintar.”

Pengambilan Omega-3, semasa kehamilan teramatlah baik untuk perkembangan janin dalam kandungan dan perkembangan bayi selepas lahir termasuklah :

Bayi lahir lebih pintar

Mempunyai skill komunikasi dan sosial yang lebih baik

Kurang masalah tingkahlaku

Mengurangkan risiko pertumbuhan terbantut

mengurangkan risiko penyakit ADHD, autism dan cerebral palsy

Keistimewaan OmegaGuard™ Shaklee

Minyak Ikan Berpekatan Tinggi : OmegaGuard™ membekalkan spektrum lengkap tujuh jenis asid lemak perlu Omega-3 tulen, yang biasanya ditemui secara semula jadi dalam ikan kecil di habitat lautan dalaman air sejuk.

Penyulingan Molekul Berganda : Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard™ menjalani proses moden Penyulingan Molekul Tiga Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar. Mengurangkan bau dan rasa kesan hanyir.

Sahabat Laut : Diiktiraf oleh Friend of the Sea® untuk membantu memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tinggi yang stabil untuk produk Shaklee tanpa menjejaskan alam sekitar.

Amalkan 3 biji sehari untuk kesan terbaik.

 

3. Set Mengandung Shaklee : Vita-lea Iron Formula

Vita-lea Iron Formula

Vita-Lea® Iron Formula memberikan 28 jenis vitamin dan mineral kritikal yang badan kita perlukan termasuk vitamin c, dan beta karotena untuk perlindungan antioksidan.

Vitalea diformulasikan lengkap dengan iron (zat besi) yang sangat penting bagi ibu hamil untuk membentuk sel darah merah dan mengekalkan HB pada tahap normal.

Vitalea sangat penting terutama jika ibu ada masalah HB rendah , mudah pitam atau pening ataupun masalah anemia.

Vitalea Iron Formula Shaklee sangat penting bagi ibu yang tidak mendapat cukup khasiat daripada makanan. Tidak mempunyai selera makan atau tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang.

Keistimewaan Vita-Lea® Iron Formula  Shaklee

Vita-Lea® Iron Formula mengandungi 400mcg asid folik, vitamin B yang diperlukan untuk tubuh yang sihat, melalui sistem pengangkutan mikrosalutan berpaten, direka untuk memastikan penyerapan asid folik.

Vitalea disalut dengan serbuk spirulina. Vitalea iron formula Shaklee merupakan tablet multi vitamin paling pantas di dunia terlarut dalam air dan tubuh manusia. Ujian klinikal membuktikan pengambilan vitalea selama setahun mengurangkan 65% risiko jatuh sakit.

Keperluan Zat Besi bagi ibu hamil normal adalah 29mg setiap hari. Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi.

Pada tahun 1915, Dr. Forrest C. Shaklee mencipta salah satu multivitamin pertama di A.S. Dari asas inilah terhasilnya Vita-Lea®.

Pengambilan dicadangkan adalah 2 ke 3 biji sehari.

 

4. Set Mengandung Shaklee : B-Complex dengan Asid Folik

B-Complex with Folic Acid Shaklee

B-Complex With Folic Acid Shaklee membekalkan kesemua lapan vitamin B lengkap yang seimbang untuk menguatkan tubuh, melengkapi jurang nutrisi vitamin B.

Pengambilan asid folik yang mencukupi telah terbukti dapat mengurangkan risiko ibu daripada melahirkan bayi yang mengalami kecacatan otak atau saraf tunjang (spina bifida).

Asid folik sangat penting untuk pembentukan tiub neural bayi anda yang membentuk tulang belakang dan otak.

Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel badan kita.

Membantu mengurangkan masalah keletihan loya, muntah dan menambah selera ibu sepanjang kehamilan.

 

5. Set Mengandung Shaklee : ESP – Energizing Soy Protien

ESP – Energizing Soy Protien

Antara komposisi utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu.

Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan.

Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

ESP memberi tenaga berkekalan untuk ibu yang tahan selama berjam-jam lamanya. Selain itu ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain. Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal.

Protein ESP penting untuk membantu dalam pembentukan otot bayi.

Menguatkan rahim si ibu. Membantu si ibu lebih cergas masa hamil

Cara makan ESP Shaklee

Anda boleh mengambil 3 sudu ESP setiap hari pada bila-bila masa. Boleh dicampur dalam minuman kegemaran anda. Tapi ingat, jangan gunakan air panas.

 

6. Set Mengandung Shaklee : Ostematrix (Calcium & Magnesium)

Dalam susu ibu, antara komposisi mineral yang tinggi ialah kalsium.

Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang mengandung atau menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh.

Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.

Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

Pengambilan Ostematrix juga dapat membantu ibu yang mengalami masalah susu merudum ketika period.

Berapakah Harga Set Mengandung Shaklee?

Harga Set Mengandung Shaklee adalah berdasarkan pakej yang anda pilih.

Jom usha-usha…

Vitalea Iron Formula – RM93.75

B Complex with acid folic – RM58.75

Vita-C Plus – RM97.50

Ostematrix – RM61.25

(ESP Energizing Soy Protien) – RM161.25

OmegaGuard – RM136.25

Buat ibu yang berhasrat nak memberi yang terbaik kepada bayi yang dikandungkan dan nak dapatkan Set Mengandung Shaklee yang paling lengkap dan mantap untuk kebaikan bayi yang dikandung, hubungi Kak Salfa di nombor yang tertera kat bawah atau klik BELI SEKARANG JUGA untuk belian online terus:

WHATSAPP | CALL : 0138388287

KAK SALFA @ SALFARINA ROSALI

SHAKLEE ID : 1300188

FB PAGE : DIARI VITAMIN CANTIK

INSTAGRAM : @vitamin_sihatcantik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge