TIPS KAWAL DIABETES SET BAJET

 

Diabetes atau kencing manis merupakan salah satu daripada 10 penyakit pembunuh utama di Malaysia selain kanser dan sakit jantung. Penyakit kencing manis merupakan satu penyakit serius di mana metabolisme tubuh terganggu sehingga mengakibatkan glikosa di dalam badan tidak dapat dimanfaatkan sebagai tenaga secara maksimum dan mengakibatkan paras gula di dalam badan menjadi tinggi.

Kencing manis juga pembunuh senyap kerana tanda-tanda atau simptom-simptom kencing manis terlalu sukar untuk dikesan. Sehinggakan kehadiran penyakit ini tidak disedari oleh penghidapnya sampai ke tahap mereka baru mengetahui bila sudah peringkat kronik.

Oleh itu sangat penting untuk kita mengenal  pasti tanda-tanda diabetes  peringkat awal dan mengambil langkah pencegahan  untuk menyelamatkan diri daripada menjadi mangsa penyakit merbahaya ini.

Bagaimana diabetes terjadi?

Diabetes atau kencing manis  terjadi apabila pankreas gagal berfungsi  secara normal dan mengakibatkan penghasilan hormon insulin yang tidak cukup untuk membawa masuk gula ke dalam sel badan. Tanpa insulin yang cukup inilah yang menyebabkan terjadinya lebihan gula di dalam saluran darah. Sebab itulah, penghidap diabetes akan berasa keletihan dan kekurangan tenaga kerana gula tidak dibekalkan ke dalam sel.

Tanda-Tanda Diabetes  Peringkat Awal  Yang Perlu Diketahui

1. Kerap Berasa Letih

Pengidap diabetes akan kerap berasa letih sepanjang masa. Ini disebabkan oleh makanan yang dimakan tidak dapat dipecahkan dan digunakan oleh sel-sel di dalam badan secara optimum.

2. Dahaga yang berlebihan dan kerap kencing pada waktu malam

Tanda diabetes yang paling biasa ialah selalu haus . Dahaga yang berlebihan ini tidak hilang walaupun setelah meminum air yang mencukupi sebelum tidur. Lebihan glukosa dalam saluran darah membuatkan buah pinggang bekerja lebih keras untuk memprosesnya. Ini membuatkan kekerapan membuang air kecil pada waktu malam. Membuang air kecil dengan banyak akan menyebabkan kehilangan air di dalam badan boleh membuatkan diri kita sentiasa dahaga kerana badan sedang cuba menggantikan air yang telah hilang.

3. Hilang berat badan secara tiba-tiba

Ini mungkin salah satu tanda kerana kegagalan badan untuk memproses glukosa sebagai tenaga. Tahap gula dalam darah yang tinggi boleh menyebabkan kehilangan berat badan yang cepat. Makan macam biasa, tetapi berat badan menurun. Inilah tanda kencing manis.

4. Penglihatan menjadi kabur

Apabila gula dalam darah tinggi, ia boleh mengubah bentuk kanta dan mata, menyebabkan penglihatan kabur. Sekiranya dibiarkan berpanjangan boleh menyebabkan kerosakan mata kekal dan bermungkinan buta.

5. Mudah letih

Akan berasa cepat letih dan tidak mahu berbuat apa-apa.

6. Luka lambat sembuh

Yang ni paling scary. Bila sistem imun dalam badan tidak berjalan dengan baik dan paras gula yang tinggi boleh melambatkan proses luka untuk sembuh dengan cepat. Paling menakutkan apabila luka menjadi semakin teruk dan membusuk  di mana peluang untuk sembuh terpaksa memotong anggota badan yang luka melarat tadi.

7. Sentiasa rasa lapar

Apabila tahap gula dalam badan menurun secara tiba-tiba, badan akan kelaparan dan memerlukan lebih glukosa untuk berfungsi. Isyarat ini diterjemahkan oleh badan sebagai rasa lapar.

8. Terdedah kepada jangkitan kulat

Wanita khususnya, perlu berhati-hati untuk jangkitan yis (candida) pada faraj. Diabetes melemahkan imunisasi. Maknanya mudah mendapat pelbagai jangkitan , yang paling biasa ialah yis (candida) dan jangkitan kulat yang lain.

9. Sering kebas pada tangan dan kaki

Ini disebabkan oleh kerosakan pada sistem saraf atau pembuluh darah yang menyebabkan seseorang mengalami kesemutan, kebas atau bengkak pada tangan dan kaki. Ini kerana darah tidak lagi sampai pada hujung saraf anggota badan.

Di sini sebenarnya Kak Salfa nak share produk Shaklee ada set suplemen yang In Syaa Allah boleh mengawal diabetes. Bertindak sekarang untuk mengubah kepada gaya hidup sihat kerana mencegah lebih baik dari mengubati.

Set ni ada 3 suplemen iaitu GLA, Vita-C Plus dan B-Complex yang mana setiap suplemen ini mempunyai khasiatnya tersendiri.

Untuk belian online sila klik beli sekarang di bawah.

Atau untuk lebih jimat dan info lebih lanjut boleh jer hubungi Kak Salfa ;

Whatsapp|SMS|Call : 0138388287

Page: Diari Vitamin Cantik

Instagram: @vitamin_sihatcantik

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge