IKHTIAR RAWAT BELL’S PALSY DENGAN VITAMIN SHAKLEE

Pesakit Bell’s Palsy akan mengalami perubahan ketara pada wajahnya yang kelihatan melorot ke bawah. Gejala Bell’s Palsy boleh terjadi secara tiba-tiba dan menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira peringkat umur. Masih belum dapat dipastikan mengapa ianya terjadI. Doktor percaya ia mungkin kerana saraf yang mengendalikan otot pada wajah tertekan atau terganggu dan mengambil masa untuk kembali pulih seperti sediakala..

Apa itu Bell’s Palsy?

 

Bell’s Palsy merupakan penyakit kelumpuhan pada muka akibat masalah pada saraf muka. Ia menyebabkan  pesakit tidak dapat mengawal otot-otot  muka pada bahagian yang terjejas.

 

Hakikatnya Bell’s Palsy dan strok adalah penyakit yang berbeza. Jika pesakit strok mengalami lumpuh pada beberapa anggota badan, pesakit Bell’s Palsy pula  hanya mengalami lumpuh pada muka. Bell’s Palsy boleh berlaku secara tiba-tiba dan biasanya hanya melibatkan sebelah muka. Namun dalam kes tertentu  ia boleh melibatkan kelumpuhan kedua-dua belah muka.

 

Punca Terjadinya Bell’s Palsy

Sehingga kini punca sebenar yang menyebabkan Bell’s Palsy  masih belum diketahui.  Ianya mungkin disebabkan oleh radang akibat jangkitan viral seperti herpes yang menyebabkan saraf muka menjadi bengkak. Trauma, gangguan emosi dan tenaga yang tidak stabil juga dikatakan boleh menjadi punca penyakit ini. Malah bagi masyarakat tempatan ada juga yang mengaitkan penyakit ini dengan gangguan makhluk halus..

Golongan yang sering mengalami penyakit Bell’s palsy adalah dari golongan dewasa. Golongan kanak-kanak juga turut mengalami tetapi kurang berbanding golongan dewasa.

Terdapat beberapa tanda yang berlaku apabila seseorang mengalami Bell’s palsy.

 

Antara tanda-tanda tersebut adalah seperti:

1) Kesukaran ketika makan dan minum

2) Kelumpuhan muka hanya pada sebelah muka sehingga menyebabkan kesukaran untuk menutup sebelah mata.

3) Perubahan pada muka

4) Lelehan air liur yang tidak dapat mengawal oleh otot muka

5) Mata atau mulut menjadi kering

6) Kehilangan deria rasa

7) Rasa ketegangan di muka seperti ditarik ke arah bahagian muka sebelah lain

8) Terasa sakit di depan atau di belakang telinga

9) Kurang kepekaan pada bunyi pada bahagian muka yang terjejas

 

Bagaimana Peluang Pesakit Bell’s Palsy Untuk Kembali Sembuh?

70% daripada pesakit bell’s palsy biasanya akan kembali pulih selepas 2-3 minggu. Namun, bergantung kepada tahap kerosakan saraf yang di alami, kesedaran dan tindakan pesakit untuk mendapatkan rawatan. Ia mungkin memakan masa sehingga 10 bulan untuk ulih sepenuhnya atau lebih lama lagi mengikut kondisi pesakit.

 

Rawatan Untuk Bell’s Palsy

Rawatan Oleh Doktor

Apabila anda berjumpa doktor dan doktor sahkan anda dijangkiti  bell’s palsy. Kebiasaannya doktor akan memberikan beberapa jenis ubatan seperti steroid, antivirus, ubat titis mata dan sebagainya. Doktor juga akan menyarankan pesakit membuat fisiologi untuk menguatkan otot terjejas dan memberi stimulasi kepada saraf yang terlibat.

Kadangkala rawatan fisioterapi diberi kepada pesakit Bell’s Palsy bagi membantu menguatkan otot terjejas dan untuk stimulasi saraf terlibat. Contoh fisioterapi seperti urutan muka, senaman otot muka dan stimulasi elektrik. Pembedahan mungkin dilakukan untuk kes Bell’s Palsy yang berlanjutan.

 

Rawatan Alternatif

Seseorang  diserang penyakit bell’s palsy dalam pelbagai cara. Ikhtiar yang diusahakan untuk merawatnya ialah dengan Set Vitamin Shaklee.

1) Vivix merupakan minuman kesihatan yang dihasilkan daripada anggur muscadine, elderberi dan purple carrot. Gabungan tumbuhan ini menghasilkan satu minuman yang sangat lengkap dan bagus untuk membantu baikpulih Dna yang sering sahaja terdedah kepada virus di sekeliling.

Ia membantu untuk meningkatkan antibodi dan juga mempercepatkan proses baikpulih penyakit bell’s palsy. Kadar penyembuhan secara total In Syaa Allah akan lebih cepat berbanding dengan pesakit yang tidak mengambil vivix.

 

2) Omega Guard bantu kurangkan keradangan Bell’s Palsy. Dimana kandungan dalam Omega Guard ada Omega 3 yang bantu untuk keradangan di sistem saraf yang menganggu fungsi saraf itu sendiri.

 

3) B Complex bantu dalam tingkatkan sistem saraf. Ini kerana dalam B Complex ada kandungan vitamin B1, B6, dan B12 yang penting untuk pembentukan myelin iaitu protein yang terbentuk di sekeliling sel saraf.

 

4) Vitamin E pula bantu dalam melancarkan peredaran darah. Untuk pengetahuan anda, vitamin E ialah vitamin yang tinggi antioksidan yang mampu bantu melancarkan peredaran darah dan bantu penghantaran oksigen secukupnya di bahagian saraf yang kebas akibat Bell’s Palsy.

 

 

 

Nak beli Set Vitamin Shaklee ni sila klik gambar di bawah ;

Jika nak tahu lebih info dan konsultasi percuma boleh jer hubungi Kak Salfa di nombor tertera okay….

Whatsapp | SMS | CALL : 0138388287

Kak Salfa @ Salfarina Rosali Shaklee ID : 1300188

Fanpage : Vitamin Sihat Cantik

Instagram : @vitamin_sihatcantik

Email : salfarinarosali77@gmail.com

Pengedar Sah Shaklee Kuching,Sarawak dan seluruh Malaysia

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge