PENAWAR SAKIT GASTRIK

Rupanya ada penawar sakit gastrik. Siapa pesakit gastrik tau la betapa sengsaranya rasa. Ada sesetengah pesakit gastrik menghadapi senak perut yang amat sakit sampai nak angkat pun sakit, baring sakit, serba tak kena dibuatnya.

Pedih ulu hati yang memang sinonim dengan pesakit gastrik. Ada juga yang sampai muntah-muntah, sakit kepala tak yah cakap memang menyakitkan.

Antara Faktor Penyebab  Gastrik :-

  1. Makanan Pedas
  • Orang yang suka makanan pedas lebih terdedah menghidap gastrik kerana tahap kepedasan itulah yang merangsang rembesan jus gastrik asid di dalam perut.
  1. Makanan / Minuman Masam
  • Sama macam makanan pedas, makanan masam turut akan merangsang rembesan jus gastrik. Bagi yang gemar makan jeruk apabila perut kosong, lama-kelamaan lapisan mukus yang melindungi dinding perut daripada hakisan asid hidroklorik akan menjadi semakin nipis.
  1. Makanan Bergoreng / Berminyak
  • Makanan yang bergoreng lebih susah dicerna . Ia akan berada di dalam perut untuk jangka masa yang lebih panjang.
  1. Merokok
  • Beberapa kajian sains ada menunjukkan  bahawa bahan kimia di dalam rokok boleh merangsangkan  kelenjar rembesan jus gastrik. Merokok  boleh merangsang saraf otak yang memberi rasa “high” , maka ia turut boleh merangsang pam jus gastrik untuk menghasilkan rembesan jus gastrik asid.
  1. Kafien
  • Kopi dan teh mengandungi kafien merupakan perangsang saraf yang menyebabkan kelenjar jus gastrik di perut menjadi aktif.
  1. Tekanan Emosi
  • Cara hidup yang penuh dengan macam-macam tekanan emosi juga boleh mendorong gangguan system hormone dan saraf di dalam badan. Ia juga berkemungkinan mengundang gastrik.

JENIS GASTRIK

Gastrik terbahagi kepada tiga jenis iaitu:

  1. Gastritis ringan

Inflamasi (pembengkakan) pada bahagian lapisan perut bersentuhan dengan makanan.

  1. Gastritis berat

Berlaku kecederaan (luka) berpanjangan pada bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan.

  1. Ulser gastrik (peptic ulcer)

Merujuk kepada ulser perut. Ulser memberi maksud sejenis luka terbuka. Darah boleh dikesan dalam muntah atau najis.

Secara semula jadi, sel perut kita menghasilkan asid hidroklorik (dengan pH 1 hingga pH 2) yang berfungsi mencerna makanan. Asid ini kuat dan jika terkena tangan, kulit akan terkakis. Sel perut menghasilkan lapisan mukosa (lapisan pertahanan) sebagai pelindung daripada kesan asid hidroklorik.

Pengeluaran atau rembesan asid hidroklorik berlaku apabila ada makanan untuk memulakan proses pencernaan dan gastrik berlaku apabila tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid hidroklorik (terlalu banyak) dengan kekuatan lapisan pertahanan (menjadi lemah). Jika lapisan pertahanan ini menjadi lemah, ulser berlaku kerana asid hidroklorik boleh sampai ke sel dan menyebabkan keradangan.

 

TANDA GASTRIK

  1. Sakit perut pada bahagian atas perut atau abdomen
  2. Rasa senak, berangin atau pedih.
  3. Rasa tidak selesa dan kembung
  4. Sendawa berulang kali
  5. Kerap kentut selepas makan
  6. Rasa mual atau loya dan muntah
  7. Berat badan turun (peringkat kronik)
  8. Najis berwarna hitam seperti tar dan muntah yang mengandungi darah (peringkat kronik)
  9. Hilang selera makan
  10. Berat badan turun (pada peringkat teruk)

 

BAGAIMANA MENCEGAH GASTRIK?

Kenapa cari petua hilangkan gastrik bila sudah ada tanda gastrik? Bukankah lebih baik mencegah dari mengubati? Tidak perlu tunggu tanda gastrik baru tergesa-gesa mencari penawar.

Berikut adalah cara mencegah gastrik:

  1. Makan mengikut waktu
  2. Elakkan makanan ringan, jeruk kering atau basah.
  3. Elakkan minuman bergas dan alkohol.
  4. Elakkan cuka dan makanan pedas-pedas.
  5. Banyakkan minum susu kerana susu bersifat alkali dan boleh mengurangkan keasidan perut. Namun jangan minum susu dengan perut kosong terutama pada waktu pagi.

 

Di sini Kak Salfa nak share ada alternatif lain selain makan pil gastrik iaitu Set Gastrik Shaklee. Walaupun tiada kajian 100% menyatakan ia dapat mengubati gastrik sepenuhnya tapi apa salahnya untuk mencuba kann. Yang mana set ini diyakini bahan-bahannya dari alam semulajadi. Berdasarkan testimoni-testimoni pengguna Shaklee In Syaa Allah kita yakin ia dapat membantu.

Kebaikan ESP Shaklee untuk Gastrik

  • Mungurangkan keasidan dalam perut disebabkan jus gastrik. ESP ni bersifat alkali bercampur  asid perut akan kurangkan hakisan pada dinding perut. Kemudian zat 20 jenis asid amino dalam    ESP akan digunakan untuk membina sel dan tisu baru bagi dinding perut.

Ostematrix ni pula kaya dengan kalsium yang bersifat alkali. Sama macam ESP, ia akan kurangkan keasidan perut. Sebab tulah kita disuruh memimun susu untuk kurangkan gastrik. Kalsium dalam susu akan neutralkan perut.

Peppermint-ginger plus ia membantu pencernaan dengan merangsang pengaliran cecair pencernaan semulajadi. Kandungan bahan bahan seperti herba asli pudina, halia, jintam hitam dan jintan manis memberikan rasa nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut.

Cara lain nak buat ala ala teh halia dengan pepermint ni dengan hancurkannya dan campur dengan air. Tak payah susah susah cari halia kan. Bawak botol ni je. Dah lah terasa dingin pudinna tu. Best sangat…

Vitamin B Complex – Penghidap gastrik yang selalu bergantung pada ubat tahan sakit untuk redakan kesakitan, sebenarnya ubat tu ada kesan sampingan. Lebih banyak anda guna, semakin tinggi dos diperlukan kali berikutnya untuk hilangkan sakit. Vitamin B Complex sangat sesuai untuk mengawal stress di samping melegakan kesakitan.

TESTIMONI

 

BERAPA HARGA SET GASTRIK SHAKLEE ?

Jom usha-usha…

  1. ESP – RM161.25
  2. OSTEMATRIX – RM61.25
  3. PEPPERMINT GINGER PLUS – RM47.50
  4. B COMPLEX – RM58.75

Ni harga runcit tau, kalau nak dapat lebih penjimatan anda boleh jadi ahli SHAKLEE. Boleh juga hubungi Kak Salfa atau order secara online sila klik BELI SEKARANG JUGA di bawah.

Pengedar Shaklee Anda

Salfarina Rosali

Whatsapp | Call : 0138388287

Shaklee ID : 1300188

FB Page : Diari Vitamin Cantik

Instagram : @vitamin_sihatcantik

Email : salfarinarosali77@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge